ARALIK AYI

آرالق آیی

ARALIK AYI

Türklerin aralık diye bildiği ay Zilkade ayıdır. Çünkü Türkler iki bayram bilirler; Ramazan  Bayramı ve Kurban Bayramı. Üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan’dan sonra gelen Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramıdır. Şevval ayından sonra Zilkade ayı gelir ve ondan sonra gelen Zilhicce ayının onuncu günü de Kurban Bayramı’nın ilk günüdür. Zilkade ayı iki bayram arasında kaldığı için Türk milleti aralık demeyi münasip bulmuş bu aya. Bizim aralık ayımız bu aydır. Bugünkü Hıristiyan takviminin 12. ayının ismi de buradan mülhemdir. Hıristiyan takvimine göre 1945 yılında Rumi takvimden kalan ay isimleri; teşrinler, kanunlar -kafla değil kefle- güya Türkçeleştirilirken teşrinler (teşrin-i evvel, teşrin-i sani veya sonraki adlandırmayla birinci teşrin, ikinci teşrin) ekim ve kasım, kanunlar aralık ve ocak ayı oldu. Kanun-i sani’ye ocak dediler ki kanun Arapçada zaten ocak demek. Teşrin-i sani için de taksim eden, bölen manasında doğrudan Arapça bir kelime olan kasım kelimesini kullandılar. Ayrıca halk takviminde böyle bir ay ismi asırlardır hep mevcuttu. “Kasım yüz elli yaz belli” denir. Fakat bu öz-Türkçeleştirme işinde kanun-i evvel’e isim bulamayarak milletin aşina olduğu “aralık” adını buraya yapıştırmışlar ama neyin aralığı olduğunun bir izahı yok.

 
AY AYDIN HESAP BELLİ

Biz insanoğluna Allah’ın bildirdiği takvim ay takvimi yani hicrî takvimimizdir. Allah katındaki takvim biz Müslümanların takvimidir. Biz ancak bu takvime göre yaşamak suretiyle kaderine duhul edenlerden oluruz.

BİZ TÜRKLER TARİH DEDİĞİMİZ ZAMAN

Biz Türkler tarih dediğimiz zaman vukuatın sırasını, tertibini anlarız. Edep erkân bilmek Türklüğün şanındandır.

“ON BİR AYIN HİÇBİRİ”

Kafirlerin ve münafıkların bütün hile ve desiselerine, oruç tutanları küçültmek maksadıyla tayin ettikleri gündeme rağmen Ramazan ayı kendi ölçülerimiz içinde bir hayata en yakın olduğumuz zamandır.

JÜLYEN TAKVİMİ

Jülyen takvimin nasıl bir şey olduğunu anlamak için ay isimlerine ve gün sayılarının keyfîliğine bakmak kifayet eder. Zira takvimi hazırlatan Jül Sezar doğduğu ayın ismini değiştirip kendi ismini o aya vermiştir.

"MÜSLÜMAN SAATİ"NDEN

Artık geç uyanıyoruz. Çünkü hayatımıza sokulan yeni ve fena günün eşiğinde çömelmiş, kin, arzu, hırs ve haset sürülerinin bizi ateş saçan gözlerle beklediğini biliyoruz.

SAAT ON İKİ

Müslümanların zamanını beş vakit okunan ezan belirler. Gün batınca akşam ezanı okunur. Ezanı duyan Müslümanlar saatlerini onikiye ayarlarlar. Çünkü her akşam ezanında saat on ikidir.

MİLADİ TAKVİM DEĞİL HIRİSTİYAN TAKVİMİ

Bugün biz bu takvime yanlış bir şekilde miladi takvim diyoruz. Eskiden “efrenci” yani frengi, firenklere ait manasında “efrenci takvim” derdik. Tıpkı efrenci hastalık dediğimiz gibi bize ait olmayan; bizden neşet etmemiş bir şeyi tanımlamak üzere “efrenci takvim” demişiz.