"Hay! De" Toplantıları - 47, Kitap Müzakereleri - 5

31 Mart 2011 Perşembe günü yapılan kırk altıncı toplantıda Genel Başkanımız İsmet Özel’in "Üç Mesele" isimli kitabın müzakeresine devam edildi.

Faysal Toprak, konuşmasında belli bir medeniyetin geçerliliği altında yaşamamız dolayısıyla medeniyetin olmadığı bir hayatı kavramakta ve Üç Mesele’yi kendi meselemiz olarak görmekte zorluk yaşadığımızı, medeniyetin kirliliğinden arınmış bir hayatın yakalanabilmesi için net çıkış yollarının Üç Mesele’de anlatıldığını ifade etti.

Oruç Özel ise konuşmasında insanların neden Üç Mesele’yi okuduklarını sorgulayarak, bu meseleler için kafaları meşgul olmadığı takdirde bu kitabın okunmasının bir manası olmayacağını ifade etti ve insanların hayatlarının bir kıskaç içinde olduğunu dikkate almaları halinde Üç Mesele’yle bir irtibat kurabileceklerini bildirdi.

Toplantıda Batı düşüncesinde yabancılaşma kavramının nasıl ortaya çıktığı hususu ele alınarak, insanın bir özü olduğunun kabulü halinde onun bu öze yabancılaştığından bahsedilebileceği, ancak Üç Mesele’de işaret edilen ve müsbet olarak değerlendirilen yabancılaşmanın, insanın bir özü olduğu fikrinin reddedilmesiyle anlaşılabileceği ifade edildi. Ayrıca insanın bir özünün değil, bir tarihinin olduğu belirtilerek, diğer mahlûkatın kendine has bir tarihinden bahsedilemiyor oluşunun, insanın farkını ortaya koyduğu, bir insandan bahsedilebilmesi için sevk-i tabiîlerin değil, bilginin merkezi bir role sahip olduğu söylendi.

Yaşadığımız alanın neyle şekillendirildiğiyle alakalı olarak tekniğin, insanlar arası ilişkilerin neye istinad edeceğinin tespiti için medeniyetin, kimliğin tespiti hususunda ise yabancılaşmanın birer mesele olarak ele alınmasının Üç Mesele’yi çerçevelediği; bu bakımdan Üç Mesele’nin bir Türkiye kurmak meselesi demek olduğu beyan edildi.

14 Nisan 2011 Perşembe günü yapılacak olan kırk yedinci toplantımızda “Türk Türk’e Boyun Eğmez, Eğik Boyunla Türk Olunmaz” başlıklı tartışmalı konferansa hazırlık mahiyetinde müzakere gerçekleştirilecektir.