"Hay! De" Toplantıları - 43 , Kitap Müzakereleri - 5

24 Şubat 2011 Perşembe günü yapılan toplantıda Genel Başkanımız İsmet ÖZEL’in "Şiir Okuma Kılavuzu" kitabı müzakere edildi.

İlk konuşmayı yapan Muhammed SARI, Türk Edebiyatı’nda Şiir Okuma Kılavuzu’nun yanına konulabilecek ve onunla karşılaştırılabilecek ikinci bir metnin doğmadığına dikkat çekerek başladığı genel değerlendirmede; kitabın, şiirle ve bilhassa Türk şiiriyle irtibatı olanların zihninde kolaylıkla yerli yerine oturacak hükümler ihtiva ettiğini, buna rağmen, edebiyatla alakalı görünen akademilerde ve diğer edebiyat çevrelerinde bu hükümlere kasten temas edilmediğine işaret etti. Şairin ve şiirin milletle irtibatının koparılmasından yalnızca millet düşmanlarının istifade edeceğini, Türk şairini ve şiirini marjinalleştirerek ehl-i sünnet ve’l-cemaat akidesinin de gölgelenmeye çalışıldığını vurguladı.

Ardından söz alan Dadaşhan Celaleddin KAVAS ise, insanın şiiri anlayabilmesinin, diğer insanlarla birliktelikten doğan anlam dünyasına istinat ederek mümkün olabileceği, bu birliktelik olmadığı takdirde şiirde görülen şeylerin şiiri anlamakla mukayese edilemeyeceği hususlarına temas eden bir konuşma yaptı.

Toplantıda, bugün Türkiye ve dünyada cereyan eden hadiselerin, Şiir Okuma Kılavuzu’nun kaleme alındığı yıllardakilerden daha ağır şartlar ihtiva ettiği beyan edilerek, şiire duyulan ihtiyacın şiddetinin arttığı ifade edildi.

31 Mart 2011 Perşembe günü, saat 20:00'da başlayacak beşinci kitap müzakeresi toplantısının konusu “Üç Mesele” kitabı olacaktır. Kitap Müzakerelerine bütün üyelerimiz davetlidir.