İstiklâl Harbi’nde Galipler Ve Mağluplar Kimlerdi? - Konya Şube Başkanı Mustafa Deveci

İstiklâl Marşı Derneği Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Deveci İstiklâl Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilmesinin 92. sene-i devriyesi münasebetiyle Konya TV televizyonunda canlı yayın konuğu oldu. Programda İstiklâl Marşı’nın ve İstiklâl Marşı Derneği’nin gayelerini izah eden Deveci, Türkiye Cumhuriyeti’nin ne anlama geldiğini bilmek için İstiklâl Harbi’ne bakılması gerektiği, İstiklâl Harbi’nde kimlerin ne için savaş verdiği sorusuna cevap bulmak için ise İstiklâl Marşı’nın anlaşılması gerektiğini ifade etti. İstiklâl Marşı’nın sadece kaleme alındığı günlere inhisar ettirilmesine ve tarihin tozlu raflarına konulmuş, kötü bir besteyle dondurulmuş bir metin halinde bulunmasına İstiklâl Marşı Derneği’nin itiraz ettiğini söyleyerek; İstiklâl Marşı’nın hem İstiklâl Harbi’nin nasıl verileceğini, hem de İstiklâl Harbi’nden sonra hangi programın takip edilmesi gerektiğini anlattığını vurguladı.

İstiklâl Marşı Derneği’nin Konya’daki şubesinin açıldığı günlerde bazılarının “Siz niye uğraşıyorsunuz? İstiklâl Marşı’nın sahibi zaten devlet değil mi?” şeklinde itirazlar dile getirdiğini nakleden Deveci, Türkiye’nin bugün geldiği vaziyet itibariyle, işlerin o şekilde olmadığının iyice aşikâr haline geldiğini ve İstiklâl Marşı Derneği’nin haklılığının görünür bir hal aldığını ifade etti.

İstiklâl Marşı’nın, kendini bu topraklara borçlu sayan insanlara hitap ettiğini söyleyen Mustafa Deveci, Cumhuriyet tarihi boyunca bütün siyasi ümitlerin istismar edildiğini hatırlatarak, İstiklâl Marşı Derneği’nin yeni ama kadim bir çıkış yolunun mevcudiyetine işaret ettiğini söyledi. Türkiye’de milliyet ve dinin ayrı kulvarlarda yürütüldüğünden bahisle, dinin ve milliyetin bir olduğunun anlaşılması suretiyle sıhhat temin edileceğinin yalnızca İstiklâl Marşı Derneği’nce savunulduğunu ifade etti. Bunu İstiklâl Marşı’nın temin ettiğini, Türkiye’nin ekmeğini yiyip suyunu içmiş olup da helal süt emmiş olan hiç kimsenin İstiklâl Marşı’na itiraz etmeyeceğini söyledi. Mustafa Deveci, İstiklâl Harbi’nin galiplerinin ve mağluplarının kimlerden teşekkül ettiğinin gözden uzak tutulduğunu, ancak bugünün meselelerini kavrayabilmek için galiplerin ve mağlupların anlaşılmasının zaruri olduğunu vurguladı.

İstiklâl Marşı’ndan bir anayasa çıkabileceğini ve bütün hukuki nizamın, istenirse bu istikamet çerçevesinde şekillendirilebileceğini söyleyen Mustafa Deveci, böyle bir işin Türkiye ve Türkler lehine bir iş olacağına kimsenin itiraz edemeyeceğini ifade etti.

Mustafa Deveci, İstiklâl Marşı’nda bahsedilen Hakk’ın vaadine iman ettiklerini vurgulayarak, İstiklâl Marşı Derneği’nin, Nasreddin Hoca’nın torunları olarak göle maya çalmaktan geri durmayacağını; Hadis-i Şerif’te işaret edildiği üzere, elindeki son fidanı dikmekten imtina etmeyeceğini beyan etti.