Türk İstanbul

İstanbul’un başına gelen hadiseler dünya tarihinin merkezindeki hadiseler olarak anlaşılmak zorundadır. İstanbul’un Türkler tarafından fethi de bu hadiselerin başında gelmektedir. Türk İstanbul, dünya ahvalinin hayra dönük bir imkânı elde tutmasının nişanesidir.

Nedir Türk İstanbul? Türk İstanbul’u anlamak Türk’ü anlamayı gerektirir. Türk ise dünya hayatı içinde bir hususiyeti ifade etmez! Türk, tavır olarak bilinen bir şeydir, maddî bir şeye tekabül etmez. Tıpkı bir “Türk tipi”nden bahsedilemeyeceği gibi.

Fetih, 1453’te gerçekleştiği zaman İstanbul’un hemen Türkleşmediğini ifade edebiliriz. Ancak bu şehrin sahipleri, bu şehrin ellerinden alınmaması yönünde tedbir olarak, birincisi Fatih Camii olmak üzere, her yükseltiye bir cami yapmayı ve birkaç yıl içinde İstanbul’un siluetinden minarelerin çıkarılamaz hale getirilmesini kendilerine vazife edindiler. İstanbul’un el değiştirmesi Türk İstanbul’un doğmasına anında sebep olmadıysa da bir daha el değiştiremeyecek hale getirilmesi çabaları Türk İstanbul’u meydana getirdi. Minare, yeni egemenlerin işareti oldu. Dolayısıyla Türk İstanbul denildiği zaman bunun “İslam İstanbul” demek olduğunun da bilinmesi şarttır.

Türk İstanbul, ehliyet ve salahiyet söz konusu olduğunda Müslüman’dan başkasının anlaşılmaması demek, düzenin temini ve emniyet söz konusu olduğunda da yine Müslümanların müracaat mercii olması demektir. Türk İstanbul, tahsil görmüş olsun veya olmasın, Müslümanların, diğerlerinin hayranlıkla dinlemesini hak eden bir Türkçe’yi konuşmaları demektir. Türk İstanbul, “İstanbul’da bu böyle yapılmaz” dedirten bir ahlaki olgunluğun özenilir oluşu demektir. Çünkü “Mü’min mü’minin aynasıdır” fehvasınca yürüyen bir sosyal hayatın şekillendirdiği yüksekliğin adı olmuştur Türk İstanbul.

Bugün bütün bunlarla aramıza sokuşturulan mesafenin farkına varılması, aynı zamanda bu mesafeyi kimlerin ne şekilde meydana getirdiğini anlamayı da gerektiriyor. Bundan sonrası için kimlerin ne gibi hazırlıklar yaptığını görmek de bu anlamanın bir gereği olarak önümüzdedir.  Biz, kendini Türkiye’ye ve Türk İstanbul’a bağlı hisseden insanları, bu şehirdeki hangi insan tiplerinin ve hangi demografik ayarlamaların, bu şehrin işgali hazırlıklarının parçası olarak oluşturulduğunu görebilmeye davet ediyoruz.

Biliyoruz ki Türk İstanbul meselesinin en yakın çerçevesi Türk İstiklâli’dir.

İstanbul Kimin?

Evet, açış sözleriniz arasında çok ilgimi çeken bir şey oldu: Bir İstanbul sohbeti. Sanki İstanbul’a mahsus bir sohbet olurmuş gibi.

Türk İstanbul

İstanbul’un başına gelen hadiseler dünya tarihinin merkezindeki hadiseler olarak anlaşılmak zorundadır. İstanbul’un Türkler tarafından fethi de bu hadiselerin başında gelmektedir.